Globális Problémák

 Étolajból üzemanyag

A használt étolajat ne a lefolyóba öntsük, mert ezzel csak nehezítjük a szennyvíz tisztítását. Ha elvisszük gyűjtőhelyekre bio üzemanyagot is tudnak belőle készíteni. A Renault kisteherautókat készített melyek biodízellel működnek. Ezek városi szolgálatra alkalmasak, ott ahol számít az, hogy mennyi a káros anyag kibocsájtás. A biodízel egyenlőre csak külföldön terjedt el, ahol már töltőállomásokat is hoztak létre az ilyen szükségletű autóknak. A Renault Trucks a biodízellel hajtott járművekhez két darab DTI5-ös, 240 lóerős, valamint egy DTI8-as, 320 lóerős motort kínál. Ezek a motorok B30-as, valamin B100-as azaz harminc- és száz százalékban biodízelt tartalmazó üzemanyaggal közlekednek. Teljesítményüket tekintve a biodízellel működő motorok ugyanolyan hatékonyságot és nyomatékot kínálnak, mint hagyományos dízelüzemű társaik. A biodízellel hajtott erőforrásokat a közepes teherbírású D szériába tartozó Cab 2.1-es és Wide modellekhez, továbbá a nagy teherbírású a C-szériás teherautókhoz kínálja a Renault.

Zöld rendszám

 Nincs két egyforma rendszám. Már ha csak a kódolását vesszük is figyelembe, nem találunk olyat, amely pontosan abból a három betűből és három számból állna, mint egy másik példány. Akadhatnak azonban eltérések a színkódolás szerint. Így sorolják be például a környezetszennyezése alapján az adott gépjárművet. A zöld címkével jelölt rendszám autója környezetkímélő eljárással működik (pl.: elektromos autó), a kékkel ellátott autónak átlagos a szén-dioxid kibocsájtása (ez a fajta egyébként a leggyakoribb), és végül a fekete plakett, ami átlagon felüli környezetszennyezésre utal. Az elmúlt napokban beiktatott szabályzat alapján azonban akinek zöld matricára érdemes autó van a birtokában, igényelhet már teljesen zöld színben pompázó rendszámot is. 
A zöld rendszámok piacra dobásával egy időben a Budai Vár területén és környékén is több elektromos töltőállomás épült. Egy töltőállomás egyszerre két autót tud ellátni, és a teljes feltöltöttség kb. 15-30 percbe telik. Ez talán sok időnek tűnhet, ám a feltöltés ára kompenzál az idővel, ugyanis teljesen ingyenes, mindössze egy kártya szükséges hozzá. Előnynek tekinthető még a tulajdonosok számára az adójóváírás, bizonyos buszsávok használata, és ingyenes parkolás.
A Budapesti Önkormányzat eddig kilenc rendszámot adott ki használatra. A rendszám igénylési ára egyébként nem változott, változatlanul 8500 Ft. A fővárosban egyébként mostantól valószínűleg gyakrabban látunk zöld rendszámokat elsuhanni, ugyanis a Magyar Posta és a BKK is elektromos járművek (a Posta esetében autók, furgonok, míg a BKK esetében buszok) beszerzése mellett döntött.

Globális felmelegedés

 Globális felmelegedésnek a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését nevezzük, amelynek során emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérséklete. A 20. században és különösen az utóbbi évtizedekben ez a klímaváltozás gyorsabb volt, mint a megelőző néhány évszázadban. A folyamat várhatóan folytatódik. A kérdés, hogy a hőmérséklet változása milyen mértékben az emberi tevékenység következménye. Alig 10 000 éve kezdődött meg a Kainozoikumi eljegesedés szakasz. A megelőző öt szakasz 50–400 ezer évig tartott, ami arra utal, hogy még melegedési időszakban vagyunk természetes módon is. Kérdés azonban, hogy az emberi tevékenység ezt mennyivel gyorsítja és így mennyivel nehezíti a felmelegedéshez való alkalmazkodást. A tudósok több mint 90%-a szerint a legutóbbi évtizedekben zajló felmelegedés mértéke zömmel emberi tevékenység eredménye. Az előrejelzések szerint a szárazföldek hőmérsékletének növekedése nagyobb mértékű lesz, mint a tengereké. Az Északi-sarkvidéken elsősorban a téli átlaghőmérséklet fog növekedni. A közepes földrajzi szélességeken, vagyis Észak-Amerika és Európa nagy részén, továbbá Dél-Amerika egy részén nyáron több forró napra kell majd számítani. Az előrejelzések szerint több lesz a rendkívüli időjárási esemény, például tartós aszály és árvíz és ezek hosszabb ideig tartanak majd. A hőmérséklet emelkedése fokozza a tengereken és a szárazföldeken a víz párolgását, ennek következtében több csapadékra számíthatunk. A déli óceánok körzetében azonban ez a csapadék nagy részt hó formájában az Antarktiszon hullik majd, ami bizonyos mértékig kompenzálja a vízszint emelkedését. Nem csak a felmelegedés idéz elő változásokat; a fokozott energiaáramlás következtében felerősödhetnek a hóviharok is. Nagy helyi hőmérséklet-ingadozásokra számíthatunk, néhol a heves áradások erodálhatják a talaj felső rétegeit, míg máshol a talaj elsivatagosodására kell számítanunk a szárazság miatt.

Apple a legzöldebb változat

 A nagy IT-cégek közül a Greenpeace az Apple-re a legbüszkébb.
A Greenpeace legújabb jelentése azt vizsgálta, hogy az internet világában tevékenykedő nagy tech cégek közül melyik mennyire veszi komolyan a környezetvédelmet. Miközben a legzöldebbi címért az Apple, a Google és a Facebook csatáznak, addig az Amazon csúfosan hátul kullog, a szervezet szerint "piszkos" energiaforrásokat használva (szenet és atomenergiát) a hatalmas adatközpontjaikhoz. A szervezet felméréseiben a legjobb osztályzatokat szerezte a cupertinói vállalat, ebben pedig döntő fontosságú szerepet játszik, hogy az almás cég összes adatközpontját kivétel nélkül tiszta energiával működtetik (többek között szél- és napenergiával).
A környezetvédők szerint az Apple meglehetősen agresszívan kötelezte el magát az iCloud 100 százalékban tiszta energiával való működtetésére, ezzel pedig az élen építi a zöld internet jövőjét.

 Orvvadászat

Sajnos a mai világban képes sok ember gátlástalanul rongálni , pusztítani, ölni. Növény, állat, ember élete az ő szemükben mit sem ér. Utóbbi kettő esetében még akár anyagi nyeresége is lehet a dologban számukra. Egyesek épp ezért választják ,,szakmájuknak” azt a tevékenységet, amit úgy neveznek, orvvadászat.
Az orvvadászok fő célpontjai vagy a nagy testű és bundájú állatok, vagy a veszélyeztetett, ritka fajok. Rossz esetben ez a kettő egybevág. Az orvvadászat főleg Afrikában, és Ázsia keleti részén elterjedt. 
Afrikában a rossz politikai helyzeteket használják ki a vadászok, és sajnos eddig nem is nagyon tudott közbe lépni egyik segélyszervezet sem, ugyanis a segítségre átutalt pénzek nagy valószínűséggel nem ott kötnének ki, ahol kellene. Ha pedig fizikai úton próbálna valaki közbe avatkozni, azzal az életét teszi kockára. Itt a legkapósabb célpontok közé tartozik a zebra, az oroszlán, a zsiráf, az orrszarvú, és az afrikai elefánt. Utóbbiból annyit gyilkoltak meg 2010 és 2013 között, hogy az populációja 7%-al csökkent, és ha ily mértékben pusztítják tovább, 100 éven belül kihalhat. Ezeket az állatokat főleg ,,trófeáknak” lövik, de árulják lenyúzott bőreiket is (az elefántoknak pedig különösen értékes agyarait) az afrikai feketepiacon.
Ázsia rengeteg féle tigris és egyéb nagymacska otthona, nem meglepő, hogy az ottani orvvadászok főleg rájuk spekulálnak, de a kívánságlistán még szerepel pár ritka madár, trópusi hal, hüllők, indiai elefántok, és panda medvék. A pandákból manapság már csak mindössze 1600 példány él , igaz őket elsősorban az erdőirtás fenyegeti. Ezen a kontinensen az állatokat kifejezetten bundájukért ölik, a halakat és hüllőket pedig díszállatnak fogják be.
Bár jelenleg rengeteg rezervátum, és büntető törvény védi ezeket az állatokat (a pandák esetében például egy példány megöléséért az ember akár 20 év börtönt is kaphat), az orvvadászok lelkesedése sajnos nem igen lankad. Egy különösen ritka állatért a megbízó akár még hét számjegyű összeget is hajlandó fizetni.

 A tervezett elavulás

A tervezett elavulás elmélete szerint az 1920-as évektől kezdődően a gazdasági növekedés fenntartása érdekében különféle cégek a korábbi minél tartósabb termékek helyett kevésbé tartós, hamarabb elromló, ezért hamarabb lecserélendő termékeket kezdtek tervezni, gyártani, árulni. A jelenségben érintett termékek vagy technikailag mennek tönkre idő előtt, vagy a divat és reklám miatt igen hamar elavultnak, túlhaladottnak tűnnek/azzá válnak, és a termék tulajdonosát arra ösztönzik, hogy cserélje le őket. A jelenséget kevesen vizsgálták, kevés információ van arról, hogy mennyire általános jelenség, egy-egy esetről lehet tudni. A villanykörte-összeesküvés című film szerint például a harisnyanadrágok eredetileg sokkal strapabíróbb anyagból készültek, de egy vezetői döntés nyomán a terméket újratervezték, és ez a gyengébb változat került forgalomba. Egy másik esetben egy nyomtatóba a gyártó egy olyan alkatrészt épített, amely egy bizonyos oldalszám kinyomtatása után blokkolja a termék működését. Sok esetben egy termék javításának költségei olyan nagyok, hogy ez a felhasználó számára nem éri meg. A tervezett elavulás ellentmondása, hogy míg a gazdasági növekedést serkenti, munkahelyeket tart fenn, addig szociális szinten a változó divat elvárásai miatt vagy beépített technikai időkorlátok miatt új, felesleges költséget jelent a társadalom számára mind az új termékek megvásárlása, mind a keletkező hulladék semlegesítése, tárolása, környezeti és egészségügyi problémái miatt.

 A világ tíz legjótékonyabb sportolója

Sport. A földkerekség legnépszerűbb aktív kikapcsolódása. Ám akadnak olyan emberek is, akiknek ez munkaként szerepel a mindennapjaiban. Sok-sok embert szórakoztatnak a profi sportolók világszerte. És az emberek bizony nem sajnálnak rengeteg pénzt (kinek mennyi a rengeteg) áldozni arra, hogy akár csak száz méteres távolságból is, de élőben láthassák kedvenceiket sportolni. És sok sportember igyekszik nem csak teljesítményével viszonozni szurkolóinak rajongását, hanem aláírással, sportszerelés ajándékozásával, vagy személyes találkozással megfizetni a rajongást. Persze vannak olyan szituációk is, amikor a sportolók anyagilag támogatnak egy szervezetet, akadémiát, esetleg egy beteg gyógyulását. Ez a lista pedig azt a tíz sportolót szedi össze , akik a legtöbbet jótékonykodtak mind anyagilag, és mind erkölcsileg együttvéve.
1. Cristiano Ronaldo – labdarúgó
2. John Cena – pankrátor
3. Serena Williams – teniszező
4. Yuna Kim – műkorcsolyázó
5. Neymar Jr. – labdarúgó
6. LeBron James – kosárlabdázó
7. Heather O’Reilly – labdarúgó
8. Marija Sarapova – teniszező
9. Mo’ne Davis – baseballozó
10. Richard Sherman – amerikai futballista

 A túlnépesedés megoldásainak lehetőségei

Az elszegényedők száma évente egyre nő. Sok megfigyelő úgy gondolja, hogy az emberiség létszáma növekedésének megállítása elengedhetetlen a további szenvedés és környezetszennyezés csökkentésére. A népesség számának stabilizálására az egyik eszköz a gazdasági fejlődés. Emellett elsősorban a családtervezésnek van jelentős szerepe. Először is annak módját kell megtaláljuk, hogy hogyan tudjuk a Föld népességének számát stabilizálni. Tekintettel arra azonban, hogy egyes tudósok véleménye szerint a mostani populáció már meghaladja a Föld eltartó képességét, hosszú távon csakis a népesség számának csökkentése lehet a megoldás. Meg kell tehát találni a humánus útjait az emberiség számának csökkentésére. Egy svéd kutatócsoport által 1996-ban végzett tudományos vizsgálat amely a Föld népességére vonatkozott, 2-2.5 milliárdra becsüli az ideális népességet. Ennek gyakorlati megvalósítása igen reménytelennek tűnik, hiszen az emberi butaság, a régi megszokások, vallás, hiedelmek stb., mind gátját fogják szabni. Mindennek ellenére el fog jönni a szükség ideje, amit nagy valószínűséggel meg fog előzni egy hatalmas tömegnyomor a Földön.

 A túlnépesedés hatásai

A túlnépesedés a gyökere tulajdonképpen az összes környezeti problémának, beleértve a környezetszennyezést, az élelmiszer- és energiagondokat, valamint nagyon sok gazdasági és társadalmi problémát.
A népességnövekedés eltérő üteme jelentősen átrendezi a Földön a népességarányokat. A népességnövekedés több, mint 90 %-a a legszegényebb országokban fog bekövetkezni, és ezen belül is 90 % a már ma is túlnépesedett városokban. Bár a népességnövekedés több,mint 90 %-a a fejlődőben lévő országokban fog bekövetkezni, ennek a fejlett országokban is igen erős társadalmi, gazdasági és környezeti hatása lesz. Például: munkanélküliség az illegális bevándorlás és illegális munkavállalás miatt; a külföldi népességnövekedés megnöveli az élelmiszerexportot, ami ugyan rövid távon jól jöhet az élelmiszertermelőknek, de hosszú távon negatív hatással van a termőtalajra; az őserdőkben élő növények között nagyon sok – még fel nem fedezett – gyógyszeralapanyag van, amelyeket az őserdők kipusztításával egy időben pusztítunk el; ugyancsak az őserdők kipusztítása (mezőgazdasági terület nyerése céljából) az üvegházhatás fokozódásához vezet, ami viszont az egész Föld éghajlatára hatással van. Becslések szerint egy embernek a kulturált életfeltételeihez 800 négyzetméter térre (út, iskola, lakás, kórház, börtön stb.) van szüksége. Ha az emberi népesség növekedésének ütemét változatlannak tételezzük fel, 500 év múlva 1 négyzetméter állna rendelkezésre csupán, minden ember számára. 
Igen nehéz annak megállapítása, hogy a Föld hány millió embert képes eltartani. Egyesek szerint az emberiség már túllépte a Föld hosszú távú eltartó képességét, egy fenn- nem-tartható helyzetet teremtve ezáltal. Mások szerint minőségi és technológiai változás fog bekövetkezni az élelmezésben, nem kell mennyiségileg ugyanolyan mértékben növelni a termelést, mint ahogyan a népesség szaporodik. Annak alátámasztására, hogy valóban meghaladjuk a Föld eltartó képességét: ma az emberiség 1/6-a (kb. 1 milliárd ember) nyomorban él. Sem otthona, sem másnapra való élelme nincsen. További kb. 2 milliárd ember él nagy szegénységben, alultápláltan.

 A Föld túlnépesedése

Az emberiség történelme folyamán, az emberiség számának növekedése lassú tendenciát mutatott, a gyors növekedés, egy relatíve rövid időszakra, az utolsó 200 évre tehető.
A túlnépesedés okai:
Az egyensúlyi állapot megszűnésével az emberi népesség szaporodási üteme ugrásszerűen fokozódott. A technológiai fejlődés, az egészségügyi ellátás fejlődése alacsony halálozási rátához vezetett. A halálozási arány csökkent, a várható életkor nőtt. 1900-ban például egy fejlett országban élő nő várható életkora 50 év volt, míg 1996-ban kb. 80 év. A várható életkor ilyen magas növekedéséhez nagymértékben hozzájárult a csecsemőhalálozás nagymértékű csökkenése. A népesség alakulásánál az utolsó 6000 év folyamán a megkétszereződés időtartama 200 évről 30 évre csökkent. Az időszámítás kezdetén 200 millió, 2000-re 6,5 milliárd, 2035-re 25 milliárd fő is lehet, bár az ENSZ előjelzések szerint 8-14 milliárd között állandósulni fog a Föld népessége.

 Zöld sziget

Mi az a Zöld sziget? A Zöld sziget a Duna Budai partján a Műegyetem előtt található. Az úszómű egy Magyar találmány és Európában egyedül álló. Elsődleges funkciója, hogy a Budapestre érkező hajókat kiszolgálja. Így azok megszabadulhatnak a konyhai hulladéktól, a személyzet és az utasok által termelt szeméttől, az olajos fenékvíztől, a fáradt olajtól-, de vételezhetnek üzemanyagot és ivóvizet. A napelemmel is működő sziget egy speciális hajónak köszönhetően pedig a tolóhajók akár menet közben is igénybe tudják venni a szolgáltatást. Így rengetek kényelmetlenséget, időt és pénzt képesek megtakarítani a hajós cégek, ami szintén a környezet védelmét szolgálja. Ezzel a találmánnyal nem csak tisztább lett a Duna de nagyon sok helyen élvezhetjük a folyó közelségét. Budapest ismét első lett valamiben, és ezútal nem a CNN listáján.

 Erdőírtás

Az erdőirtás az erdőknek a szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása. Az erdőirtás átlagos ütemét a 80-as években a FAO évi 11,4 millió ha-ra becsülte, ami nagyobb mint Magyarország területe. Az erdőirtások hatására kipusztult fajok számát 160-240 ezerre becsülik, ami évente 4000-6000 faj eltűnését jelenti. Az erdők további szűkülésével fel fog gyorsulni ez az ütem, holott már ma is sokszorosa a történelmi idők előtti természetes fajkihalások ütemének. Az esőerdők hatalmas genetikai értékük mellett a földi rendszer egészséges működése szempontjából is fontosak: a szénciklust befolyásolják, azaz kiirtásukkal nő a légkör CO tartalma. Az erdőpusztítás az említetteken kívül más környezeti hatásokkal is jár. Hirtelen és rendkívüli mértékben megnő az adott vízgyűjtő területen a felszíni lefolyás, ennek következtében a talajerózió is. A védtelen lejtőkön gyakoribbá válnak a talajcsúszások, megnő a lefolyó víz hordaléktartalma. A lerakódó hordalék felgyorsítja a tavak elmocsarasodását, ill. gyors ütemben feltölti a víztározókat. A trópusi esőerdők égetésével nyernek területet a mezőgazdálkodásra az ott lakók. Ez az adott területen ökológiai katasztrófához vezet, és a felszabaduló szén-dioxid nagyban hozzájárul a globális felmelegedési válsághoz.

 Erőművek

Hagyományos, nem megújuló erőművek:
Hőerőművekben valamilyen tüzelőanyag elégetése során nyernek hőenergiát, ezzel nagynyomású gőzt fejlesztenek, amely gőzturbinát hajt. A gőzturbina mechanikai energiája forgatja az elektromos energia forrását, a generátort.
A fosszilis üzemanyaggal működő erőművek egy része szintén gőzturbinát használ. Fosszilis üzemanyagok a szén, kőolajszármazékok és földgáz.
Az atomerőművekben atomreaktor termeli a gőzt, mellyel szintén gőzturbinát hajtanak.
A gőzturbinák egyik hátránya, hogy az alkalmazandó nagy gőznyomások miatt tekintélyes falvastagságú alkatrészeket kell használni, ennélfogva egy gőzturbinát nagy erő veszteség árán lehet elindítani.
Alkalmazott megújuló erőművek:
A vízerőművek vízienergia hasznosítására épülnek. A vízienergia hasznosítása céljából a folyókra, patakokra gátat építenek, amelynek segítségével felduzzasztják a vizet, a gát alá telepített vízturbinák ugyancsak generátotokat hajtanak, mint a hőerőművekben.
Újabban egyre nagyobb tért hódítanak a szélerőművek különösen tengerparti vidékeken, ahol a szélsebesség az év nagy részében elegendő a szélturbina gazdaságos működtetésére. 
A jövőben a fentiek mellett potenciálisan hasznosítható energiaforrások a következők:
• árapály
• hullám-energia
• szélenergia
• napsugárzás
• geotermikus energia
• a tenger felszini és mélyebb rétegeinek hőmérsékletkülönbsége
• a levegő földfelszini és magaslégköri hőmérséklete közötti különbség

 Napkollektor

A napkollektor olyan berendezés amely a napenergia felhasználásával állít elő fűtésre, vízmelegítésre használható hőenergiát. Ez annyit tesz, hogy meleg vizet állít elő és alkalmas fűtés rá segítésre. Ezáltal havonta 15-30 ezer forintot spórolunk meg. Egész évben gyárt meleg vizet még télen is! Ez is a napenergia egyik felhasználási fajtája. Legjobban akkor lehet kihasználni ha rákötjük a medence fűtését vagy télen ez melegíti a padló vagy mennyezet fűtés vízét és a család meleg víz igényit is kielégíti.

Fukusimai robbanás

Fukusimai atomerőmű-baleset
A Fukusima atomerőműben 2011. március 11-én, helyi idő szerint 14 óra 46 perckor bekövetkezett tóhokui földrengés és az azt követő cunami romboló hatásai súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el. A földrengést követő napokban a helyzet gyors ütemben romlott. Három reaktorban teljes zónaolvadás történt. Négy reaktorblokk szerkezetileg károsodott. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet. A mai napig nem tudták helyre hozni teljesen a problémát és a mostani jelentések szerint még 40 év kéne a teljes elbontásig. Nem csak ez az egyetlen atomerőmű amivel ilyen baleset történt.

Szemetelés

Tudta-e, hogy mindössze 27 darab PET-palackra van szükség egy polár pulóver létrehozásához? És azt, hogy ha egyetlen műanyag palack álló- vagy folyóvizeinkbe kerül, akkor akár 450 év is eltelhet, mire lebomlik? Évente néhány százmilliárd forint értékű újrahasznosítható hulladékról mondunk le csupán azért, mert sokan nem tudják, hogy milyen értéket hajítanak ki - jó esetben a kukába. A nem szelektíven gyűjtött, újrafeldolgozható anyagok jelentős része azonban sajnos a környezetet szennyezi, gyakran még ükunokáink számára is megoldandó feladatot jelentve. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a következő generációkra ne hagyjunk szeméttel terhelt örökséget? Gyűjtsük szelektíven az otthonunkban keletkező hulladékot, és azt a kerületi hulladékgyűjtő szigetek egyikén, a megfelelő típusú gyűjtőbe dobjuk ki. A sárga színű, műanyag befogadására munkába állított konténerekbe például nem csak a már említett PET-palackokat helyezhetjük el (lehetőleg laposra taposva, így több fér el benne), hanem a - megtisztított - műanyag háztartási flakonok, tejfölös és margarinos dobozok illetve zacskók és szatyrok is belekerülhetnek. 

 Hogy nézzen ki a Föld 2045-ben?

Egy elképesztő interaktív oldal arról, hogy hogyan is fog kinézni a Föld akkor ha vigyázunk rá és akkor ha nem! Ha a csúszkát középen balra vagy jobbra húzzuk meglátjuk a különbséget a kettő között. Nekem számít, hogy mi lesz a Föld sorsa. Segíts egy megosztással, hogy ez a videó minél több emberhez eljusson!http://earth2045.com/

 Városliget beépítése kertész szemmel

A Városliget beépítése kertész szemmel. Páran úgy gondolták sokkal szebb és zöldebb lenne ha a Városligetet fákkal ültetnék be és befüvesítenének olyan részeket ahol erre van lehetőség. Itt olvashattok erről: http://kertesz.blog.hu/2015/10/12/a_varosliget_beepitese_kertesz_szemmel

Ökológiai lábnyom

Ökológia lábnyom számítás
Az ökológiai lábnyom egy erőforrásmenedzselésben és társadalomtervezésben használt érték, ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy emberi társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. A kifejezés William Rees és Mathis Wackernagel kanadai ökológusoktól származik. Ez az érték kiszámítható egyes emberekre, csoportokra, régiókra, országokra vagy vállalkozásokra is.
Az analízis figyelembe veszi az egyes csoportok – mint egy család vagy város – energia-, étel-, víz-, építőanyag- és más fogyasztását, hogy megbecsülje az eltartásukhoz szükséges termelőképes földterület mennyiségét. A relatív fogyasztás meghatározásával az embereket az erőforrásaik gazdaságosabb felhasználására és a fogyasztói társadalomban bevett szokásaik megváltoztatására igyekszik rábírni. 
Nézd meg a sajátodat. Te mennyi földterületet használsz fel?
Itt a linkje az oldalnak:

https://www.google.hu/url…

ENSZ Környezetvédelmi program

Az előző cikkben említett ENSZ másik programja.
Az ENSZ Környezetvédelmi Program az UNEP ami 1972-ben lett megalapítva. Környezeti tevékenységének koordinálását, a fejlődő országokban való környezeti szempontból elfogadható gazdaságpolitika kialakításánál való segédkezést és a fenntartható fejlődés elősegítését célzó ENSZ-szervezet. A központja Nairobiban, Kenyában található. Feladatai közé tartozik többek között a környezet állapotának figyelése és a róla szóló adatok beszerzése és terjesztése, a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés előmozdítása és az esetleges környezeti katasztrófák kezelése. A program emellett közpolitikai javaslatokat tesz kormányok és régiók számára, támogatja a környezeti tudomány terjesztését és segítséget nyújt bizonyos kapcsolódó fejlesztési programok létrehozásában is.

Egyesült nemzetek szervezete (ENSZ)

Az Egyesült Nemzetek Szervezete vagy röviden ENSZ egy nemzetközi szervezet, amely az államok közti együttműködést hivatott elősegíteni a nemzetközi jog és biztonság, a gazdasági fejlődés, a szociális ügyek és az emberi jogok terén, valamint a világbéke elérésében. A második világháború után, 1945-ben a Nemzetek Szövetsége utódjaként azzal a céllal alapították, hogy megelőzzék a háborúkat és lehetőséget adjanak az országoknak problémáik megtárgyalására. A tagországok száma jelenleg 193, beleértve csaknem az összes elismert független államot. A nemzetközi területnek számító New York-i székházából az ENSZ különleges ügynökségei anyagi és közigazgatási ügyekről döntenek.

Hybrid autó

Sokan azt mondják, hogy a Toyota Pirus a legzöldebb hybrid autó. Amerikában 2007-ben a Pirus volt a leinkbb üzemanyagtakarékos autó. A Toyota az elsők között volt aki hybrid autót épített és sorozatgyártásra vitt.


 Egy igazi vasember...

Az igazi vasember
Elon Musk (1971. június 28. ) dél-afrikai származású amerikai üzletember. Nevéhez fűződnek a Zip2, az X.com, a PayPal, a SpaceX, a Tesla Motors és a SolarCity vállalkozások. Fizikát és közgazdaságtant tanult az egyetemen, majd két diploma után otthagyta Kanadát, és az USA-ba költözött. Célja mindig is az volt, „hogy olyan problémákkal foglalkozzon, amik befolyásolják az emberiség jövőjét”. Első jelentősebb üzleti fogása egy játékprogram eladása volt, melyet 12 évesen írt meg. Ezért a programért összesen 500 dollárt kapott. Később, öccsével, Kimbal Muskkal 1995-ben megalapította a Zip2 nevű internetes vállalatot. Ezt 1999-ben 341 millió dollárért eladta a Compaqnak. A pénzt a PayPal megalakításába fektette, mely pár év múlva az internet egyik meghatározó szolgáltatása lett. Az EBay 1,5 milliárd dollárért vásárolta fel a céget 2002 októberében.Ezután Musk megalapította a SpaceX céget. Célja az volt, hogy önerőből fejlesszen ki egy űrkapszulát, mely később akár embereket is szállíthat a Nemzetközi Űrállomásra. A kapszula fejlesztése közel tíz évig tartott, de végül sikerrel járt. A Dragon űrhajó sikeresen Föld körüli pályára állt, majd hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomáshoz 2012-ben. 2003-ban megalapította a Tesla Motors autógyártó céget, mely elektromos autókat fejleszt és gyárt, illetve a töltésükhöz szükséges töltőhálózatot épített. 2013-ban a Hyperloop nevű tervével került a figyelem középpontjába, ugyanis kijelentette, hogy forradalmasítani tudná a szárazföldi tömegközlekedést. Későbbi tervei között szerepel egy Mars-utazás magántőkéből és egy hatékonyabb meghajtás az űrhajók számára.

Városi közlekedés környezet barátan

Az utazás. Mindenki naponta sokat utazik. Legyen ez munkahelyre való utazás, iskolába vagy csak A-ból B-pontba történő eljutás. Ahhoz, hogy védjük a környezetünket sok megoldás van. Ha középtávra utaznánk nem feltétlenül kell autóval utazni. Az egyik környezet barátabb utazási mód például a tömegközlekedés vagy akár a Mol Bubi használata. A Mol Bubi egy városra tervezett bicikli hálózat. A lényege, hogy jegy váltás ellenében eljuthatunk egyik pontból a másikba. Mindezt környezet barátan. Jelenleg 98 gyűjtőállomás, 2159 dokkolóállás és 1150 kerékpár áll a nagyvárosiak szolgálatára. Ha kisebb távra megyünk tökéletesen megfelelhet a Bubi. Ha valaki viszont hosszabb távra szeretne menni vagy esetleg a külvárosban lakik megteheti azt is, hogy bemegy a városba és ha esetleg nagyobb forgalmi dugó alakulna ki, leparkolhat az egyik metrómegálló közelében és folytathatja útját azzal. Ezzel is védjük a környezetünket! (A Mol Bubiról olvasható további információk: http://molbubi.bkk.hu/)​

Otthoni környezetvédelem 12 pontban


Mindenki beszél a környezetvédelemről, hangsúlyozza azt, hogy milyen fontos és, hogy a 21. század legfontosabb feladata. De ki mit tesz érte? Ha a környezetvédelemről beszélünk nem a füstölgő gyárkéményeknek kell először az eszünkbe jutni, hanem annak, hogy mit teszek én a környezetem megóvása érdekében?!

Nem is kell messzire mennünk, otthon elkezdhetjük, ha a jól berögzült szokásainkon változtatunk és odafigyelünk néhány alapvető dologra mellyel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Néhány hasznos tipp az otthoni környezetvédelemhez.

1.       Szelektív hulladékgyűjtés: Legyen az papír, műanyag, üveg vagy fém, ha lehetőséged van rá használt Te is a szelektív hulladékgyűjtőket. Én már oda hordom saját háztartásom hulladékait. Most rajtad van a sor!

2.       Ne dobáld el a csikket sem a szemetet! Ha a cigarettacsikket eldobálod, annak komoly következményei lehetnek. Erről részletesebben itt olvashatsz!


Ne dobáld el a zsebkendőt a csokispapírt! Te sem örülsz neki, ha az otthonod elé dobálná valaki. Az ilyesminek a szemetesben a helye!

3.       Ne rakj le illegálisan szeméthegyeket sehol!  Gondolj arra, hogy egyszer csak a Te közeledben is lepakolhatnak! Jelentsd, ha ilyet látsz!

4.       Ne dobáld el a mérgező, káros hulladékokat! Sok, otthon használatos műszaki tárgyunk tartalmaz káros anyagokat. Gondoljunk egy lemerült elemre, vagy elektronikai berendezésekre. Az ilyen hulladéknak nem a kukában van a helye. Vidd el a legközelebbi gyűjtőállomásra, vagy tárold biztonságosan (hűvös, száraz helyen) ameddig el nem tudod szállítani azt! A gyógyszereket, és vegyszereket ne öntsd a WC-be! Megvan ezeknek az anyagoknak is a gyűjtőhelye, sajnos kevés van még belőlük, de reméljük javulni fog a helyzet a közeljövőben.

5.       Ne öntsd a lefolyóba a használt étolajat! Ennek veszélyeiről bővebben ebben a cikkemben olvashatsz! 

A használt sütőolajat vidd a MOL-ba!Érezz felelősséget és legyél gazdaságos, amit a következő módon tehetsz meg:

  • ·         Inkább zuhanyozz!
  • ·         Fogmosáskor, mosakodáskor ne folyasd a vizet!
  • ·         Ne mosogass folyóvízzel!
  • ·         Ne menjen a mosógép kevés ruhával!

Hazánk vízkészleteinek legnagyobb többségét a talaj raktározza. Ha szennyezzük (autómosás, vegyszerezés, műtrágyázás, szemetelés stb.), saját vizünket tesszük tönkre. Ráadásul folyóink már eleve szennyezetten érkeznek hazánkba, és mi sem kíméljük őket eléggé

7.    Spórolj az árammal! Gondolj arra, hogy nem neked termeli az elektromos áramot a Paksi atomerőmű. Ne égesd a villanyt feleslegesen (pl. abban a helyiségben, ahol senki sincs)! Fokozatosan válts át energiatakarékos égőkre a legtöbbet használt helyeken (konyha, nappali stb)! Ha lehetőséged van, vegyél energiatakarékos háztartási gépeket (pl. hidegvizes mosógép, nem is gondolnád, milyen hasznos és jól is mos, sokan nem is hallottak róla)!

8.       Légkondicionálás!

A hűtést meg lehet oldani nagyobb részt árnyékolással, szellőztetéssel is. Ne menjen állandóan a légkondi, rengeteget fogyaszt. Ne legyen nagy a különbség a benti és a kinti hőmérséklet között, mert tartósan használva betegségeket is okoz: légúti betegségek. A javasolt hűtés mértéke max. 6-8 fok. A nem karbantartott és tisztított berendezés ráadásul bacigyárrá alakul. Figyelj erre is oda!

Kicsit alkalmazkodnunk is kell, hozzá kell szoknunk fokozatosan a melegebb időjáráshoz, akár akarjuk, akár nem. Ezt már nem mi döntjük el. A hőmérséklet egyre melegebb lesz, az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. ALKALMAZKODNUNK KELL! Az állandó légkondicionálás nem segít ebben, sőt nehezebbé teszi szervezetünk alkalmazkodását. Persze egészséges és erős emberekről beszélek.

9.       Spórolj a gázzal! Az az óriási gáz, hogy meddig lesz gáz? Nem lesz mindig!Nem tudjuk , mikor kerülünk abba a helyzetbe, hogy elfogy, vagy egyszerűen nem kapunk többet külföldről. Az EU-nak nincs elég, importáljuk javarészt. A politika pedig ugye, olyan amilyen. Nincs más választásunk, mint takarékoskodni. Ráadásul a fűtőanyag ára lassan a csillagos eget is eléri, épp ezért dupla okunk is van a takarékoskodásra.

Én hogy csinálom? Nem fűtöm a lakást trópusi melegre, lesz abban részem nyáron, és elegem is lesz belőle. Fázós vagyok ugyan, de 20-22 foknál több nem kell. Erre találták ki a ruhát.

Apróságok, de sokat érnek: ha főzöl (akár gázzal, akár árammal), feleslegesen ne működjön a tűzhely. (édesanyám állandóan égeti főzés közben, akár van rajta fazék akár nincs, mire ráteszi az újabb lábost, eltelik akár 20 perc is, az óra számlálója pedig csak sereg, forog).

Használjunk alternatív fűtési technikákat. A napkollektoros házak ebben is segítségedre lehetnek. 

10.   Használd kevesebbet az autódat! Szép lassan belefulladunk a saját benzin- és gázolaj-gőzünkbe. Ha saját magadra nem is gondolsz, legalább gyermekeid egészségére gondolj, amikor feleslegesen szállsz be az autódba. Tudtad, hogy leginkább őket veszélyezteted? A gépjárművek károsanyag-kibocsátása először őket érinti a legnagyobb koncentrációban, hiszen alacsonyabbak nálunk. Mit gondolsz, miért van annyi légúti és allergiás betegségben szenvedő kisgyerek mostanság?

11.   Annyi ételt vegyünk, amennyire szükségünk van! . Most sokan azt fogják mondani, hogy butaságokat beszélek, mert élelmiszerből mindig kell, hogy legyen elég! De gondoljuk csak át egy kicsikét jobban! Sokszor tapasztalom és fogom a fejem egy-egy „hosszú hétvége”, ünnepnap közeledtével. Az emberek szabályszerűen megszállják a boltokat, szupermarketeket és mindent megvásárolnak. Azután a kukába kerül a kenyér, a savanyú tej és a többi élelmiszer… Sokan már másnap kidobják az előző napi ételmaradékot. Micsoda pazarlás! Akinek van háziállat az otthonában adja oda neki ( persze ha számára fogyasztható) az ételmaradékot. Azt vásároljuk meg amire csak szükségünk van! Annyi ételt főzzünk, amennyit biztosan elfogyasztunk! A pénztárcánknak sem mindegy mennyit költünk élelmiszerre.

12.   Ne vásároljunk ostoba dolgokat, gagyiságokat! Gondoljatok arra mennyi gagyiságot vásároltok meg nap mint nap? Rengeteget lehet ezek mellőzésével spórolni, és a visszamaradt hulladék sem a te szemetes kosaradat szaporítja. Ne vásárolj fölöslegesen műanyag, filléres vackokat, papírpoharakat és –tányérokat. Ne vegyél külön műanyagzacskókat, tasakokat vásárláshoz ha másként is meg tudod oldani!

Ne  vegyél eldobható dolgokat( van amit nem lehet nélkülözni), de amire nincs szükséged azt ne vedd meg. Nem vegyél azért újat semmiből, mert a régi már "unalmas.

Ha ezeket a szempontokat betartod és másokat is a betartására ösztönzöl, akkor a környezetedet teheted szebbé, jobbá. Ezáltal a közérzeted, komfortérzeted is jobbá válik, jobban érzed magad a környezetedben, boldogabb leszel, és közben megóvod a Földet is. Szennyezik azt elegen, ne szennyezd te is!

Elektromos autó

A jövő autójának hívják, mégis a jelen csúcstechnológia szüleménye. 
Ez az elektromos autógyártó cég a Tesla. A Tesla egy amerikai cég, tulajdonosa Elon Musk a válallatot 2003-ban hozták létre. A vállalat első terméke a Tesla Roadster volt, ami 2008-ban került sorozatgyártásra. A Roadster egy teljes mértékben elektromos meghajtású sportautó. 2009. március 26-án jelent meg a cég második modellje a Tesla Model S, ami szintén elektromos meghajtású, szedán. 2011 októberéig a modellre 6500 előjegyzés érkezett, az autók kiszállítását 2012 júniusában kezdték meg. Eddig már megközelítőleg 50000 Model S-t adtak el. A cég egyre jobban fejlődik már Európában is terjeszkednek. Mostanra 2 modelt gyártanak a Model S és a Model X-et és tervbe vannak még újabb olcsóbb modellek. Ezt a cikket azért tettem fel az oldalra mert egy autó sokban hozzájárul a környezet szennyezéshez, de a Tesla autói a környezet szennyezést a minimumra csökkenti. A CO kibocsájtása ezeknek az autóknak egyenlő a nullával. Az elektromos autóktól nem kell félni, ha veszünk egyet semmiben nem szenvedünk hiányt. Például a Model S teljesítménnye jobb sok sport autónál mivel az elektromos motorok amint megkapják a jelet azonnal letudják adni a teljesítményt. És a hatótávolságuk is elég jó 200-300km és egyre több töltő állomást helyeznek ki Magyarországon is.

Globális felmelegedés

Ez az ábra nagyon jól mutatja, hogy mit tudunk tenni a globális felmelegedés ellen.​

Üvegházhatás

Az üvegházhatás kérdése is nagyon fontos. Mert ha a szén-dioxiddal tönkretesszük az ózonpajzsot, nőhet a rákos megbetegedések száma! Ezen az ábrán jól látható minden, ami fontos az üvegházhatásról.​

Volkswagen botrány

Ahogy az utóbbi hetekben kiderült a Volkswagen egy egyszerű trükkel átverte vevőit és ezzel együtt a nemzetközi szabályokat is megszegte. A VW azt állította, hogy a dízel motorral felszerelt autói jól teljesítenek a dízelmotorral, ennek ellenére zöldek azaz környezetbarátak. A tesztek ezt bizonyították s csak, hogy itt jött az átverés. Az autók képesek voltak szoftveresen észlelni azt amikor tesztelik őket, így visszavenni a teljesítményt és látszólagosan környezetbarátnak lehetett tekinteni. De nem csak a VW csalt, mellette kiderült pár másik autógyártó is. Névszerint a BMW, az Audi, a Skoda és a Suzukiban is találtak furcsa dolgokat. Amiről viszont lehet tudni, hogy Magyarországon a Győri Audi gyárban is készültek ilyen autók. Kb. 5000 milliárdos büntetést kapott a VW, ami a 2 évi teljes bevételüknek felel meg. A többi autógyártó is büntetésben fog részesülni, amennyiben belekerültek az autóba ezek a szoftverek. Mivel a VW-ről derült ki előszőr(és valószínűleg ők csaltak a legnagyobbat), emiatt rajtuk csattan az ügy. Ez a Föld szempontjából is nagyon fontos ugyanis amennyiben ez nem tudódott volna ki évente sok százalékkal nőhetett volna a károsanyag kibocsájtás.

Energia takarék-

​osság

Senki nem gondolná milyen egyszerűen lehet energiát megtakarítani. Pedig otthon is meg lehet ezeket csinálni és látszani is fog az eredménye. Ha a TV-t nem a távirányítóval kapcsoljuk ki hanem közvetlen a készüléken lévő be/ki kapcsoló gombbal áramtalanítjuk azt így amikor nem használjuk nem fogyasztunk felesleges energiát. Ha a telefon/tablet/laptop töltőt nem hagyjuk bedugva a falba, akkor energiát takarítunk meg vele. Ha elosztóba van bedugva a töltő nem is kell kihúzni, csak az elosztót kikapcsoljuk az azon elhelyezett gombbal. Ha a régi villanykörtéinket kicseréljük energiatakarékos körtékre a beruházás költsége megtérül az energia takarékossága miatt.
Van még olyan lehetőség is amit nem biztos, hogy házilag kivitelezni lehet, de pl. a napelemek és napkollektorok is sokat segíthetnek ilyen helyetekben!​

Szennyvíz problémák

Az Ördög-árok patak a Duna budai torkolatú mellékvízfolyásainak egyike. Legnagyobb oldalvize a Kis-Ördög-árok, amely a hűvösvölgyi Nagyrétnél folyik bele. Az Ördög-árok korábban a budai oldal szennyvizének jelentős részét is befogadta: a Budapesten keletkező napi 600 ezer köbméter szennyvízből 50 ezer köbméter rajta keresztül ömlött a Dunába, aminek a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep megépülése vetett véget.​

Megújuló Energia

Ahhoz, hogy ne használjuk el az összes nem megújuló földi energiáinkat, több megújuló energiaforrású erőműveket kell építeni, napelemeket, napkollektorokat alkalmazni és lehetőleg minél kevesebbet használni olyan eszközöket amik nagyban fogyasztják a Föld nem megújuló energiakészleteit. Erről tanúskodik ez a diagram is amin azt láthatjuk, hogy az adott évben melyik energiaforrást használtuk a legtöbbet.​